КЕЙБІР КОНДИТЕРЛІК БҰЙЫМДАРДЫҢ ҚҰРАМЫНДА МАЙ ҚЫШҚЫЛДАРЫ ТРАНС-ИЗОМЕРЛЕРІНІҢ МӨЛШЕРІН БАҒАЛАУ

СУКЕНОВА, Д.А. (2016) КЕЙБІР КОНДИТЕРЛІК БҰЙЫМДАРДЫҢ ҚҰРАМЫНДА МАЙ ҚЫШҚЫЛДАРЫ ТРАНС-ИЗОМЕРЛЕРІНІҢ МӨЛШЕРІН БАҒАЛАУ. Scientific-Practical Journal of Medicine, "Vestnik KazNMU" (4). ISSN 9965-01-300-4

[img]
Preview
Text
КЕЙБІР КОНДИТЕРЛІК БҰЙЫМДАРДЫҢ ҚҰРАМЫНДА МАЙ ҚЫШҚЫЛДАРЫ ТРАНС-ИЗОМЕРЛЕРІНІҢ МӨЛШЕРІН БАҒАЛАУ.pdf

Download (1MB) | Preview
Official URL: https://kaznmu.kz/press/

Abstract

Мақалада отандық және импорттық кондитерлік бұйымдардың май қышқылдық құрамы, әсіресе транс-май қышқылдарының мөлшері туралы мәліметтер келтірілген. Зерттеу мақсаты: Кондитерлік бұйымдарда май қышқылы транс-изомерінің мөлшерін бағалау. Зерттеу әдісі: Майлы қышқылдарын анықтаудың көптеген әдістеріне қарамастан, кондитерлік бұйымдардың құрамындағы май қышқылдарын гексан арқылы қышқыл ортада экстракциялау және нәтижесі газды хроматографиялық талдауға негізделеді. Зерттеу нәтижесі: Зерттелген үлгілердегі май қышқылдары транс-изомерлерінің мөлшерінің орташа және медианалық көрсеткіштері Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымы мен Еуразиялық Одақтың ұсынып отырған көрсеткіштерінен әлдеқайда жоғары болды. Қорытынды: ҚР жүрек-қан тамыр жүйесінің ауруларынан (жүректің ишемиялық ауруы, атеросклероз, гипертониялық ауру) халық арасында аурушаңдық пен өлім-жітімнің көбеюінің негізгі себептерінің бірі транс-май қышқылдары жоғары мөлшерде кездесетін тағам өнімдерін тұтынумен байланысты деп болжауға болады.

Item Type: Article
Uncontrolled Keywords: Транс-май қышқылы (ТМҚ), май қышқылдары (МҚ), кондитерлік бұйымдар, Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымы (ДДСҰ), жұқпалы емес аурулар, Кедендік Одақтың техникалық реттеуі, газды хроматографиялық әдіс.
Subjects: R Medicine > RM Therapeutics. Pharmacology
Divisions: Научно-практический журнал "Вестник КазНМУ" > Выпуск №4 2016 год
Depositing User: Mr Askhat Zhakaev
Date Deposited: 19 Jan 2017 05:04
Last Modified: 19 Jan 2017 05:04
URI: http://repository.kaznmu.kz/id/eprint/14730

Actions (login required)

View Item View Item