СУКЕНОВА, Д.А. (2016) КЕЙБІР КОНДИТЕРЛІК БҰЙЫМДАРДЫҢ ҚҰРАМЫНДА МАЙ ҚЫШҚЫЛДАРЫ ТРАНС-ИЗОМЕРЛЕРІНІҢ МӨЛШЕРІН БАҒАЛАУ. Scientific-Practical Journal of Medicine, "Vestnik KazNMU" (4). ISSN 9965-01-300-4
|
Text
КЕЙБІР КОНДИТЕРЛІК БҰЙЫМДАРДЫҢ ҚҰРАМЫНДА МАЙ ҚЫШҚЫЛДАРЫ ТРАНС-ИЗОМЕРЛЕРІНІҢ МӨЛШЕРІН БАҒАЛАУ.pdf Download (1MB) | Preview |
Abstract
Мақалада отандық және импорттық кондитерлік бұйымдардың май қышқылдық құрамы, әсіресе транс-май қышқылдарының мөлшері туралы мәліметтер келтірілген. Зерттеу мақсаты: Кондитерлік бұйымдарда май қышқылы транс-изомерінің мөлшерін бағалау. Зерттеу әдісі: Майлы қышқылдарын анықтаудың көптеген әдістеріне қарамастан, кондитерлік бұйымдардың құрамындағы май қышқылдарын гексан арқылы қышқыл ортада экстракциялау және нәтижесі газды хроматографиялық талдауға негізделеді. Зерттеу нәтижесі: Зерттелген үлгілердегі май қышқылдары транс-изомерлерінің мөлшерінің орташа және медианалық көрсеткіштері Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымы мен Еуразиялық Одақтың ұсынып отырған көрсеткіштерінен әлдеқайда жоғары болды. Қорытынды: ҚР жүрек-қан тамыр жүйесінің ауруларынан (жүректің ишемиялық ауруы, атеросклероз, гипертониялық ауру) халық арасында аурушаңдық пен өлім-жітімнің көбеюінің негізгі себептерінің бірі транс-май қышқылдары жоғары мөлшерде кездесетін тағам өнімдерін тұтынумен байланысты деп болжауға болады.
Item Type: | Article |
---|---|
Uncontrolled Keywords: | Транс-май қышқылы (ТМҚ), май қышқылдары (МҚ), кондитерлік бұйымдар, Дүниежүзілік денсаулық сақтау ұйымы (ДДСҰ), жұқпалы емес аурулар, Кедендік Одақтың техникалық реттеуі, газды хроматографиялық әдіс. |
Subjects: | R Medicine > RM Therapeutics. Pharmacology |
Divisions: | Научно-практический журнал "Вестник КазНМУ" > Выпуск №4 2016 год |
Depositing User: | Mr Askhat Zhakaev |
Date Deposited: | 19 Jan 2017 05:04 |
Last Modified: | 19 Jan 2017 05:04 |
URI: | http://repository.kaznmu.kz/id/eprint/14730 |
Actions (login required)
View Item |